Tak Gosiu oczywiscie ,że Crowley ma jedną talię tę z F.Haris z współpracy to oczywiste jest, tą którą musiał stworzyć na użytek inicjacji przecież .
Znane mi są korzenie powstania tej drugiej jak piszesz .Dokładnie tak, dlatego zaznaczyłam ,że na potrzeby rynku oraz ,że nazywa się Liber T .Z tym ,że do dzisiaj nie spotkałam się z ich nazwą od twórców a co najwyżej potoczną właśnie Crowleya jako ,że jest wiernie oparta na nim i jego pierwowzorze( porównywałam je obie), choć jest bez dyskusji nowoczesna ( sam Suliga ją prezentuje jako wzorowaną na Crowleyu w czasop. "Tarot") co mi poszerza przepastne szuflady.
Sama jeszcze nie zdecydowałam mimo ich posiadania jako kolekcjoner jak ty, która mi by bardziej odpowiadała i jeśli o ile, bo nadal jakoś jestem najeżona na nie.

W pewnym momencie jeśli mam wyrazić się bardziej niż dosadnie ( sorry ) budzi jakieś takie " pedalskie " skojarzenia. Mało tego jako kolekcjoner mam być może dziwną zasadę ale lubię się kartami pochwalić i każdemu z mojego grona zaufanemu daję do oglądu i oceny kolejną talię, mając tym samym pewne odniesienia ludzi, co czują , co widzą, czy im się podoba czy nie, jakie w nich budzą konotacje, mając tym samym pewne spektrum wiedzy o nich poszerzone o ich odczucia, mimo że są moje, robię to z premedytacją, mając jednocześnie swoje zdanie( nie mam jakichś tu skłonności tabu dotyku czy innych tego impresji jak niektórzy) i
o dziwo te dwie talie budzą u ludzi ( mimo ,że nie znają pochodzenia, znajomości wiedzy czy twórców zwłaszcza życiorysu A.C, który nomen omen może budzić w nich grozę) zupełny odrzut !
Totalnie skrajne negatywne odczucia mają, wręcz nawet nie chcą dalej ich oglądać, bo budzą w nich bardzo skrajne emocje pejoratywne. Stąd tak się zastanawiam i drążę.
W przeciwieństwie do innych, które bardziej lub mniej ale wciągają i chętnie ogladają, mało tego z tych co mnie znają z mojego zamiłowania, wybierają sobie nieraz nawet daną talię ( znając je ) u mnie gdy zachodzi potrzeba pytania jakiegoś.
Cytuj:
Energetycznie jest inna od moich pozostałych talii (klolekcjonuję, więc mam porównanie)
Fakt ,właśnie to potwierdzam, mimo innych odczuć.
Cytuj:
Osoby zawodowo zajmujące się Tarotem często mówią o większej ilości informacji, które uzyskują pracując właśnie z tą talią. O tym, że te karty do nich "mówią" dużo więcej niż inne.
Ja się zawodowo nie zajmuję lecz hobbystycznie ale kładę nacisk owszem na merytoryczność. Fakt, znam te oceny dlatego pytam, by dociekać takich a nie innych sądów. A więc dziękuję ci za wypowiedź.
Ciekawe na ile ktoś chętnie dołączy do wymiany w dyskusji ?
Czy je pozna się empirycznie, bo nie mam zamiaru bezkrytycznie czegoś przyjmować do siebie lub wskakiwać w coś bez znajomości tematu?
Tak doczytałam i ten tekst, który cytujesz.