Kinga pisze:
Zamiast linku do Tarotca wstawiłam sam obrazek, jest fajniej.
Pewnie, że fajniej, Kinga podaj instrukcję, jak się wkleja obrazki.
Kinga pisze:
Gdy zastanawiałam się nad tym obrazem, już podczas pisania posta zaświtało mi wrażenie, że te symbole w Kielichach stale zamieniają się miejscami. Teraz w centrum "rozświetlona" jest ta postać, a za chwilkę jej miejsce zajmie na przykład wieniec laurowy i to on będzie "podświetlony"; za moment pojawi się góra i tak dalej, ciągle i ciągle w centrum będzie błyszczało coś nowego.

Ciekawa praktyczna interpretacja jest taka, że człowiekowi wydaje się że coś wie lub widzi - na przykład po zachowaniu innych ludzi stwierdza z całym przekonaniem jakie są ich intencje, co czują i dlaczego.
Motyw ten jest powszechnie spotykany w relacjach damsko-męskich. Pan mówi "Nie chce mi się iść do kina", a my słyszymy "Nie pójdę, nie podobasz mi się".
Tak człowiek się miota, bo nie może dokonać wyboru, chciałby wszystko, ale się nie da, a jakikolwiek dokona wybór to i tak będzie to zły wybór, bo to tylko iluzja, że się ma wybór. W takiej chwili lepiej zaniechać wyboru. Ale można też żyć złudzeniami.
Jednak karta ta nie zawsze jest negatywna, jeżeli jest wśród korzystnych kart, to marzenia mogą się spełnić.
Gdzieś spotkałam się też z interpretacją, że te 7 kielichów - to 7 grzechów głównych:
1. Pycha
2. Chciwość
3. Nieczystość
4. Zazdrość
5. Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu
6. Gniew
7. Lenistwo
Nie do końcami to odpowiada, za bardzo one odchodzą od marzeń, choć częściowo się pokrywają. Zazdrość, gniew, lenistwo wynikają z innych pobudek.
Kinga pisze:
W Osho Zen VII Kielichów to po prostu "Projekcje" (wstawiam link, bo opis i komentarz tez warto przeczytać) :
http://psychotropedia.info/wiki/Osho_Zen_Tarot:Arkana_Ma%C5%82e:Woda:7_ProjekcjeTak rzeczywiście, mężczyzna jest jakby w kinie, a projektor za nim, bardzo trafne. Kino daje nam bardzo silne poczucie bycia rzeczywistości, która nie jest rzeczywista.
Jest jeszcze jedno ciekawe znaczenie praktyczne tej karty, trochę nawiązujące do karty Diabła. Uciekanie przed problemami w iluzję, co może prowadzić do choroby psychicznej, lub co częściej do nałogu (alkoholizm, narkomania).