Zaciekawił mnie sposób obliczania karty osobistej, duszy ("zredukowana karta osobista") i karty rozwoju.
Sposób pierwszy (po raz pierwszy spotkałem się z nim w Tarocie Intuicyjnym W.A. - liczba karmiczna) :
Zliczenie sumy cyfr daty urodzenia.
przykład: 29.12.2041 => 2+9+1+2+2+0+4+1=
21 => 2+1=
3Sposób drugi (prezentowany na początku tego wątku, oraz znaleziony w necie jako metoda Crowleya):
Zliczenie liczb daty urodzenia
przykład: 29.12.2041 => 29+12+2041=2082 => 2+0+8+2=
12 => 1+2=
3Sposób trzeci (na trop skierowała mnie Rani umieszczając link do kalkulatora karty na wątku Kawiarenka i pogaduszki w Hyde Parku, znaleziony na
http://www.tarot.school). Tam mówią o Birth Cards - kartach urodzenia, myślę że to odpowiedniki karty osobistej i karty duszy.
Zliczanie daty urodzenia liczbami dwucyfrowymi
przykład: 29.12.2041 => 29+12+20+41=102 => 10+2=
12 => 1+2=
3 [a mogli by zrobić to tak: 1+02=3 ale wtedy nie było by dwóch kart]
przykład: 19.12.2041 => 19+12+20+41=92 => 9+2=
11 => 1+1=
2ciekawym przypadkiem w tej metodzie jest sytuacja Słońca ponieważ: ...=
19 => 1+9=
10 => 1+0=
1 daje trzy karty urodzenia.
Zamieszczone są tam również opisy charakterystyk poszczególnych par kart (strona angielskojęzyczna). Natomiast "bojkotują" tam Głupca uznając za niewłaściwe przyporządkowanie mu liczby 22.
arletkav pisze:
Tarotka wyliczając według tego schematu jaki podałam twoja karta osobista to 20, ale pewnie sposobów jest kilka. Ja według tego schematu jestem III , ale według zwykłego zliczania cyferek jestem VIII. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie, ktory ze sposobów jest najlepszy
Z natury jestem technikiem (nie chcę używać słowa inżynierem) i pobawiłem się trochę datami urodzin swojej rodziny i wymyślonymi. Jak widać z powyższych rozważań karta osobista zależała od metody którą się wybierze do jej obliczania natomiast karta duszy cały czas pozostawała niezmienna np dla Tarotki karta duszy to Kapłanka ale zaskoczony jestem wynikiem arletkav.
Może takie zestawienie pozwoli wyjaśnić rozbieżności przy ustalaniu kart osobistych/rozwoju. Chociaż raczej wprowadzi zamęt (tak jak u mnie).
Ciekawi mnie co myślicie na ten temat. Czy w swoich interpretacjach uwzględniacie wpływ daty urodzenia?